Coronakrisen förorsakar tillfäliga ändringar i arbetslagstiftningen – så här ändras permitteringsbestämmelserna
På grund av coronavirusepidemin har verksamhetsmöjligheterna för flera företag försämrats avsevärt på en kort tid. Arbetsmarknadsorganisationerna gjorde 18.3 ett förslag om en rad åtgärder till regeringen. Målet är att skydda människornas jobb, utkomst och möjlighet att idka företagande.
Utgående från det här har man infört tillfälliga ändringar i arbetstidslagen, s.k. ”krislagar”.
Gällande permitteringsbestämmelserna gäller följande:
- Förhandlingsskyldigheten enligt lagen om samarbete inom företag förkortas till fem dagar, när det gäller permitteringar. Vanligtvis är den fjorton dagar eller sex veckor.
- Arbetsgivaren får rätt att permittera visstidsanställda på samma sätt som fast anställda. Arbetstagaren som permitteras får rätt till arbetslöshetsersättning och får rätt att häva sin visstidsanställning.
- Arbetsgivaren ska meddela arbetstagaren om permittering fem dagar i förväg. Nu måste meddelandet ges fjorton dagar i förväg (inom kommunbranschen en månad), om man inte har avtalat om annat i kollektivavtalen.
- En plötslig och kraftig nedgång i efterfrågan på ett företags varor eller tjänster på grund av coronaviruset räknas som ett sådant särskilt vägande skäl som ger arbetsgivaren rätt att permittera innan samarbetsförhandlingarna har inletts. Bedömningen görs från fall till fall, och när det inte längre finns grunder för att avvika från samarbetsskyldigheten ska arbetsgivaren utan dröjsmål inleda samarbetsförhandlingar
- Inom Industrifackets avtalsbranscher har man också ingått flera branschspecifika avtal för att ta oss över den akuta coronakrisen. Du hittar dem här (på finska)