Turja Lehtonen: Olen tyytyväinen, että teknologiateollisuudessa suuri osa työnantajista halusi valita yleissitovuuden

Teollisuusliiton valtuusto on kokoontunut Helsinkiin kaksipäiväiseen syyskokoukseen. Liiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen otti ajankohtaiskatsauksessaan kantaa Teollisuusliiton käymiin sopimusneuvotteluihin ja palasi SAK:n edustajistossa käytyyn keskusteluun niin sanotusta sopimusshoppailusta.

”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”

Puheensa aluksi Lehtonen totesi valtuuston syyskokouksen kokoontuneen tilanteessa, jossa työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä monilla aloilla. Hän arvioi, että Teollisuusliiton aloista mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelukierros näyttää juuri niin hankalalta kuin ennakoitiinkin. Tilannetta kuitenkin helpottaa se, että Teollisuusliitto on lähtenyt neuvotteluihin hyvin valmistautuneena.

Teknologiateollisuuden neuvottelujen osalta Lehtonen kiitti sitä, että suuri osa alan työnantajista halusi valita yleissitovuuden ja aidot neuvottelut Teollisuusliiton kanssa. Samaan hengenvetoon Lehtonen kuitenkin totesi, että tilannetta olisi toki suuresti helpottanut, jos uuden työnantajaliiton kattavuus olisi ollut jo lokakuuta aiemmin riittävä neuvottelujen aloittamiseksi.

– Kuten vanha sanonta kuuluu: ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”. Kiire neuvotteluissa on luonnollisesti kova, koska sopimus on katkolla marraskuun lopussa.

Vaikka neuvottelujen lopputulemaa Lehtonen ei ollutkaan valmis veikkaamaan, kiitti hän neuvottelujen henkeä.

– Sen voi joka tapauksessa todeta, että neuvotteluja käydään todella vakavalla otteella.

”Etelärannassa halutaan porvarihallitus”

Lehtosen mukaan yhteiskunnallisella puolella kierrokset ovat nousemassa muutenkin kuin sopimusneuvotteluissa. Hän nosti yhtenä esimerkkinä esiin taannoin julkisuuteen tuleen uutisen Etelärannan halusta saada maahan porvarihallitus.

– Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n masinoimassa uudessa Pro markkinatalous -yhdistyksessä ei ole mistään muusta kysymys. Työnantajapuolella on koko ajan näkynyt vastenmielisyys niin Antti Rinteen kuin Sanna Marinin hallituksia kohtaan.

– Ay-liike ei luonnollisestikaan jää sivusta katsomaan EK:n toimintaa missään tulevissa vaaleissa, vaan olemme osaltamme mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja toiminnassa, hän muistutti.

SAK:n edustajiston jälkilöylyt

SAK:n edustajisto kokoontui Paasitornissa viikkoa ennen Teollisuusliiton valtuustoa. Kokouksen puheenvuoroissa annettiin palautetta Teollisuusliiton toimista TES-maailmassa. Liittoa syytettiin sopimusshoppailusta, josta esimerkkinä käytettiin jakelualan työehtosopimusta. Lehtosen arvion mukaan puheenvuorosta kaikui se, ettei asiaa ja taustoja tunneta.

– Haluan jälleen kerran kertoa, että me emme ole TES-shoppailleet. Jakelun työehtosopimus on tullut meille liittojen yhdistymisen kautta ja se ollut olemassa kymmeniä vuosia. Sopimuksen historia juontaa ajasta, jolloin lehtitaloilla oli omia jakajia ja heillä oma sopimuksensa.

– Sinänsä olen sitä mieltä, että ay-liikkeen sisällä ei keskinäiseen kyräilyyn ja sopimuksilla kikkailuun olisi varaa.

Koulutuksia kannattaa järjestää ja niihin osallistua

Lehtonen nosti puheessaan esille myös liiton koulutusyksikön sekä Murikka-opiston terveiset.

– Kuten tunnettua on, meillä on todella kattava koulutus- ja kurssitarjonta. On erittäin tärkeää, että aktiivimme ja jäsenemme löytävät tarjonnan ja käyttävät tätä laadukasta palvelupalettia hyödyksi.

Esimerkiksi Lehtonen nosti suositut Toiminnan pulssi -kurssit, jotka ovat ammattiosastojen kehittämisviikonloppuja Murikassa. Kyseisten kurssien tavoitteena on osastojen konkreettinen kehittäminen ja verkostoituminen. Kursseista ei tule kustannuksia osastoille.

– Näille kursseille osallistuminen on tärkeää ja hyvin kannustettavaa.

Murikan kurssien lisäksi liitto järjestää valtakunnallisia koulutuksia. Kyseessä on samansisältöiset koulutukset kaikille alueille. Erityisesti viikonloppukurssit ovat saaneet erittäin positiivista palautetta, sillä vastaavat jäsenten toiveeseen, että koulutusta tarjotaan lähellä heitä.

Lehtonen kannustaakin ammattiosastoja järjestämään koulutusta.

– Osastoille tulee liitosta taloudellinen tuki ja kouluttaja. Koulutusaiheet ovat vapaavalintaisia ja luonnollisesti koulutusyksiköstä saa opastusta.

Murikan kurssitarjonta on muutenkin laaja. Siihen kuuluu muun muassa työnantajan tukemat kurssit luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Lehtonen muistutti myös siitä, että opintovapaalaki takaa kaikille jäsenille osallistumisoikeuden kursseille työaikana.

– Koulutus on maksuton jäsenetu, jota todella kannattaa hyödyntää. Toivonkin, että osaltanne paitsi osallistutte kursseille ja koulutuksiin, myös markkinoitte näitä ammattioastoissa ja työpaikoillanne.

Lisätietoja

Turja Lehtonen
0400 535 616