Teollisuudessa työllisiä enemmän kuin kaksi vuotta sitten
Työllisyystilanne on kehittynyt viimeisten kahden vuoden aikana eri tavoin eri aloilla. TEM:n tilastoista selviää, että työllisyys on ollut heikointa alkutuotannon, muiden palvelujen sekä rakentamisen aloilla. Syyskuun luvut ovat selvästi alhaisemmat, kun verrataan alkuvuoteen 2022.
– Teollisuudessa työllisten määrä kasvoi hienosti kesään 2023 asti. Sen jälkeen määrä on laskenut – mutta vain maltillisesti. Edelleenkin työllisiä on teollisuudessa enemmän kuin vuoden 2022 alkupuolella, selvittää tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila.
Suomessa työttömyys on kasvanut ja työllisten määrä vähentynyt viimeisen vuoden aikana. Näin kertovat Tilastokeskuksen ja TEM:n syyskuun luvut: työllisiä oli -54 000 vähemmän ja työttömiä työnhakijoita +29 900 enemmän kuin vuoden 2023 syyskuussa. Työllisyysaste on pudonnut -1,4 %-yksikköä vuodessa.
– Hallituksen harjoittaman työpolitiikan vuoksi tilanne on kurjistunut. Ansioturvaa on heikennetty ja etuusjärjestelmien turvaverkkoja purettu. Leikkaustoimilla on pikemminkin luotu uusia työttömiä ja pitkäaikaistyöttömiä. Missä viipyy aktiivinen työvoimapolitiikka?, kysyy Anttila.
A-kassan tilastojen mukaan Teollisuusliiton jäsenten työllisyystilanne on heikentynyt vain vähän vuodessa: työttömiä ja lomautettuja on +20 enemmän kuin lokakuussa 2023.
Kuukausimuutos on suurempi. Työttömiä jäseniä oli lokakuussa 5 991. Kuukausimuutos oli +262. Lomautettuna oli lokakuussa 4 411 jäsentä, mikä on +838 enemmän kuin syyskuussa.
Teollisuuden tuotantomäärien osalta syksy on ollut heikompi, kuin mitä odotettiin vielä kesän lopulla. Taloustilanne on parantunut, mutta käänteen vaikutusta on vaikea vielä arvioida.
– Teollisuuden hyvä kilpailukyky ei vielä näy tilauskertymän tai tuotantomäärien merkittävänä kasvuna. Syynä on se, että teollisuustuotteiden kysyntä ei ole vieläkään virkistynyt. Hankala tilanne kaiken kaikkiaan, toteaa erikoistutkija Timo Eklund.
Teollisuusliiton tutkimusyksikön tuottama Talouden ja työllisyyden näkymät -diasarja ilmestyy kuukausittain.
Marraskuun diasarjan löydät täältä
Lisätietoja:
- tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila
- erikoistutkija Timo Eklund