Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen UPM:n Plywoodin työriidassa: ”Tavoittelemme edelleen samaa palkankorotuslinjaa kuin muissakin mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä”
Sovittelija Jukka Ahtela jätti 28.3.2025 sovintoehdotuksen Teollisuusliiton ja UPM Plywoodin työriitaan. Teollisuusliiton puutuotesektorin sektorijohtokunta käsitteli sovintoehdotuksen, ja päätyi hylkäämään sen yksimielisesti. Puutuotesektorin johtaja, pääneuvottelija Katariina Stoorin mukaan palkankorotusten taso sovintoehdotuksessa oli riittämätön.
– Teollisuusliitto on solminut yli 70 yrityskohtaista työehtosopimusta mekaanisen metsäteollisuudelle toimialalla kuluvalla TES kierroksella. Näissä sopimuksissa palkankorotusten taso kahdelle vuodelle on ollut 7–9 prosenttia. Sovintoehdotus oli reippaasti alle tämän metsäteollisuuden linjan, eikä sitä siksi voitu hyväksyä, Stoor sanoo.
Työnseisaukset UPM Plywoodissa ovat kestäneet yli kuukauden. Neuvotteluita työehtosopimuksen solmimiseksi on käyty keväästä 2024 alkaen. Teollisuusliiton Stoorin mukaan syypää pitkittyneisiin lakkoihin ja jo lähes vuoden kestäneeseen neuvotteluprosessiin on yksin metsäyhtiö UPM.
– Metsäyhtiö UPM ei suostu tunnustamaan sitä tosiasiaa, että sen henkilöstön palkankorotukset ovat jääneet jälkeen muusta teollisuudesta sekä mekaanisesta metsäteollisuudesta. Aiempi kolmevuotinen sopimus Plywoodissa oli sovituilta palkankorotuksilta muuta teollisuutta heikompi. Nyt on takaisinmaksun aika, Stoor jatkaa.
Stoor kritisoi sovittelijan esitystä siitä, että sopimuskierroksella sovittujen yrityskohtaisten työehtosopimusten palkankorotustasoa ei siinä mitenkään huomioitu.
– Työriitojen sovittelusta annetussa laissa todetaan, että sovittelijan on kansantalouden kokonaisedun turvaamiseksi meneteltävä sovittelutoimessaan siten, että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin eikä työmarkkinoiden toimivuutta vaaranneta. Sovintoesitys, jossa esitetään, että yksi yritys maksaisi huomattavasti pienemmät palkankorotukset kuin muut sopimusalan yritykset, ei mielestäni ainakaan edistä palkanmuodostuksen tai työmarkkinoiden toimivuutta. Päinvastoin – se on omiaan horjuttamaan kilpailuasetelmia ja työmarkkinoiden toimivuutta mekaanisessa metsäteollisuudessa, toteaa Stoor.
Lisätietoja
- Katariina Stoor, Sektorijohtaja, pääneuvottelija, 040 922 6689