Teollisuusliiton lausunto irtisanomissuojan heikentämisestä – Potkut voidaan jatkossa antaa ilman painavaa syytä ja osin ilman varoitusta

Hallitus aikoo jälleen kerran heikentää työntekijöiden asemaa ja oikeuksia. Lausunnoilla olleen hallituksen esityksen myötä työsuhde voidaan jatkossa päättää ilman painavaa syytä ja osin jopa ilman varoitusta. Teollisuusliitto vastustaa esitettyjä muutoksia kokonaisuudessaan. Hallitus vie irtisanomissuojan heikentämisen huomattavasti pidemmälle kuin mistä hallitusohjelmassa on sovittu, katsoo Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen.

Varoitusmenettely säilytettävä ja irtisanomiselle löydyttävä painava syy

Irtisanomissuoja on yksi keskeisimpiä työelämäoikeuksia, sillä se estää perusteettomat ja mielivaltaiset irtisanomiset. Työntekijällä tulee olla luottamus siihen, ettei työnantaja voi yksipuolisesti päättää työsuhdetta.

Hallituksen esittämä varoitusmenettelyn lieventäminen heikentäisi merkittävästi työsuhteen ennakoitavuutta. Jatkossa työntekijä voitaisiin irtisanoa ilman varoitusta, jos työnantaja katsoo hänen tienneen tekonsa moitittavuuden. Lakimuutos aiheuttaisi epävarmuutta irtisanomiskynnyksestä. Teollisuusliiton mielestä varoituksen antamisen tulee säilyä jatkossakin pääsääntönä.

– Yllättävät irtisanomiset tulevat lisääntymään, kun varoitusta ei enää tarvitsisi aina antaa. Varoitusta koskevaa sääntelyä ei tule muuttaa, vaan työnantajalta tulee edellyttää varoituksen antamista, ellei teko ole niin vakava, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista, ennustaa työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen.

Teollisuusliitto ei voi hyväksyä työntekijöille näin tärkeän oikeuden heikentämistä ja siksi vastustaa lakimuutosta kokonaisuudessaan, ja on valmis puolustamaan irtisanomissuojaa niin lainsäädännössä kuin työehtosopimuksissa.

Teollisuusliiton mielestä jatkossakin irtisanomiselle tulisi olla painava syy. Hallitus on jo heikentänyt työntekijöiden työttömyysturvaa ja työttömyysturvan tasoa merkittävästi. Lisäksi hallitus aikoo muun muassa lyhentää muutosneuvotteluaikoja ja lyhentää lomautusilmoitusaikoja. Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan hallituksen suunnitelmissa on myös vaikeuttaa työtä vailla olevien työntekijöiden asemaa kiristämällä työttömyysturvan karensseja. Kaiken tämän päälle irtisanomissuojan heikentäminen tekee tilanteen työntekijälle kohtuuttomaksi.

Irtisanomissuojan heikentämiselle ei löydy työllisyysvaikutuksia

Hallituksen pääviesti on ollut, että se tekee näitä niin sanottuja työmarkkinauudistuksia työllisyyden edistämiseksi. Työttömyys kuitenkin vain kasvaa ja kuten monessa hallituksen esityksessä aikaisemminkin, hallitus itse toteaa, ettei lakimuutokselle kyetä osoittamaan työllisyysvaikutuksia tai työllisyysvaikutukset ovat hyvin vähäiset.

–Tämä potkulaki laittaa meidät Teollisuusliitossa jälleen kerran pohtimaan, loppuuko työntekijöiden potkiminen missään vaiheessa, miettii työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen.

Hallitus lisää naisten- ja miesten välistä työelämän epätasa-arvoa

Irtisanomissuojaa heikentämällä hallitus tulee lisäämään naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa työmarkkinoilla, sillä käytännössä hallituksen esitys koskee erityisesti naisvaltaisia aloja. Niiden alojen työehtosopimuksissa ei ole kirjauksia, jotka suojaisivat lakimuutokselta, toisin kuin miesvaltaisilla aloilla.

– Eriarvoinen irtisanomissuoja nais- ja miesvaltaisten alojen välillä sotii täysin palkansaajan oikeustajua vastaan. Tuoreimman tutkimuksen mukaan yli puolet työntekijöistä vastustaa lakimuutosta ja yli yhdeksänkymmentä prosenttia heistä on sitä mieltä, että mies- ja naisvaltaisten alojen välillä irtisanomissuojan tulisi olla yhtä hyvä. Tässä on aika vahva viesti maan hallitukselle. Me miesvaltaisena ammattiliittona emme voi hyväksyä näin epätasa-arvoista politiikkaa, toteaa Jyrki Virtanen.

Lakiesityksen yksi ongelma on sen epätarkkuus. Lakiesitys vie oikeuskäytännön nollatilanteeseen. Konkretiaa lakiin lähdetään hakemaan oikeuskäytännön kautta tuomioistuimissa, se vie vuosia. Taakka tästä jää niille työntekijöille, jotka kuuluvat liittoon, saavat liiton tuen avukseen ja uskaltavat lähteä puolustamaan oikeuksiaan.

– Kyllä minä toivoisin, että näin epävakaina aikoina ja työttömyyden kasvaessa Suomen hallitus puolustaisi ja olisi työntekijän turvana. Sitä me nyt juuri kaipaisimme. Emme halua Suomeen tilannetta, jossa työntekijät ovat loputtomalla koeajalla. Teollisuusliitossa pidämme nykyistä lainsäädäntöä hyvänä ja haluamme, että jatkossakin työntekijän irtisanomiselle tulee löytyä painava syy, ohjeistaa Virtanen hallitusta.

Lisätietoja

  • työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen, 040 513 8986