Teollisuusliiton valtuusto: Jäsenmaksu pysyy tasan yhtenä prosenttina

Teollisuusliiton valtuusto kokoontui 25.–26. marraskuuta Helsingissä. Valtuusto päätti Teollisuusliiton ensi vuoden toiminnasta ja taloudesta.

Teollisuusliiton jäsenmaksu pysyy vuonna 2025 edelleen yhdessä prosentissa. Siihen sisältyy liiton jäsenetuna maksama työttömyyskassavakuutus. Edun hinta, kahdeksan euroa, on ensi vuonna sama kuin tänä ja viime vuonna.

Teollisuusliiton ammattiosastojen osuus jäsenmaksutulosta on myös ensi vuonna 0,18 prosenttia. Jäsenmaksupalautus maksetaan, mikäli

  1. ammattiosasto on hyväksynyt liiton päättämät ammattiosaston mallisäännöt ja rekisteröinyt ne patentti- ja rekisterihallitukseen,
  2. toimittanut sääntöjen mukaisen toimihenkilöilmoituksen liittoon 28.2.2025 mennessä, ja
  3. valinnut hallituksen jäsenet sääntöjen mukaan.

Painopisteet 2025

Teollisuusliiton strategiasta johdetut vuoden 2025 toiminnan painopisteet ovat järjestäytymisen ja jäsenhankinnan parantaminen, luottamushenkilöorganisaation vahvistaminen, ammattiosastojen kehittäminen ja liiton resurssien tehokas käyttö.

Järjestäminen ja jäsenhankinta

Vuonna 2025 otetaan käyttöön aikaisempaa tarkempi menetelmä sen selvittämiseksi, millä tasolla järjestäytyminen on työpaikoilla ja mikä on luottamushenkilöorganisaation tila. Jäsenhankinta kohdennetaan sinne, missä on mahdollisia jäseniä. Erityishuomio kiinnitetään uusiin ja kasvaviin yrityksiin. Jäsenhankinnan kohderyhmänä ovat myös ulkomaalaistaustaiset työntekijät.

Korkean järjestäytymisen merkitys nostetaan esiin kaikissa jäsentilaisuuksissa ja koulutuksissa. Vuoden aikana jatketaan vierailuja työpaikoilla. Yksittäisten vierailujen rinnalla järjestetään työsuojeluun keskittyviä työympäristöpäiviä sekä alueellisia työpaikkapyyhkäisyjä. Järjestämiskampanjointia ja soittokampanjoita jatketaan.

Liito tarjoaa Helposti liittoon -palvelua, jossa jäsenhakemus tehdään valmiiksi puhelimitse.

Jäsenviestinnässä ja julkisuudessa näkyvällä ja kuuluvalla Sovitaanko, että… -kampanjalla tuetaan ja tehostetaan jäsenhankintaa ja jäsenpitoa sekä lisätään tietoa siitä, mikä on liiton, luottamusmiehen ja työehtosopimuksen merkitys.

Oppilaitostiedottamista ja -tiedottajien kouluttamista jatketaan, jotta Teollisuusliitto voi tavoittaa opintojen aikana kaikki, jotka opiskelevat liiton alojen ammatteihin.

Luottamushenkilöorganisaatio

Luottamushenkilöiden rekrytointeihin ryhdytään käyttämään samaa menetelmää kuin jäsenhankinnassa. Tavoitteena on tarkan tilannekuvan luominen siitä, millä toimipaikoilla on luottamushenkilöitä ja millä ei ole. Sen pohjalta toimenpiteet voidaan kohdentaa aikaisempaa paremmin. Luottamushenkilöiden rekrytointi on osa kaikkia liiton järjestämiskampanjoita.

Ensi vuonna järjestetään työsuojeluvaalit Teollisuusliiton jäsenten työpaikoilla. Vaaleja varten suunnitellaan erillinen kampanja.

Luottamusmiesten oikeuksista ja asemasta henkilöstön edustajana halutaan saada kirjaus lainsäädäntöön. Sen rinnalla Teollisuusliitto edistää luottamusmiesten oikeuksia ja asemaa työehtosopimuksilla. Luottamushenkilöiden tiedonsaanti- ja koulutusoikeuksia edistetään. Viestintää luottamushenkilöiden lakiin ja työehtosopimuksiin perustuvista oikeuksista jatketaan.

Luottamushenkilöiden koulutusta jatketaan ja kehitetään Murikassa, alueellisina ja verkkokoulutuksina. Luottamusmiehille suunnitellaan oma koulutusohjelma, joka sisältää pakolliset, valinnaiset ja yleissivistävät opinnot sekä lopputyön. Digitaalisen oppimisalustan hyödyntämistä aiotaan lisätä. Luottamusmiesten asiointipalvelu kehitetään ja laajennetaan.

Työhyvinvointi ja jaksaminen otetaan teemaksi luottamushenkilöiden seminaareihin ja koulutuksiin Murikassa ja alueilla. Luottamushenkilöiden työnohjaustoimintaa jatketaan. Verkossa toteutettavia Voimavarakahvila ja Turvallisesti työpaikalla -tilaisuuksia jatketaan.

Työpaikkojen työsuojelun tila selvitetään kyselytutkimuksella. Työsuojelun yhteistilaisuuksien järjestämistä jatketaan yhdessä työnantajien kanssa. Yhteistyötä viranomaisten kanssa jatketaan.

Ammattiosastot

Kun Teollisuusliitto aloitti toimintansa, ammattiosastojen määrä oli noin 650. Tällä hetkellä määrä on 460. Ammattiosastoille valmistellaan uudistusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä osastojen toiminnan suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta ja vaikuttavuutta. Ammattiosastojen toimijoita valmennetaan koulutuksissa, vuotuisilla järjestöpäivillä ja ay-klinikoilla.

Järjestävä ammattiosasto -hanketta jatketaan ottamalla siihen kaksi uutta ammattiosastoa vuonna 2025. Ammattiosastojen yhdistymisistä käynnistetään keskusteluja niissä osastoissa, joille siitä olisi hyötyä.

Digitalisaation hyödyntämistä lisätään

Liiton resurssit suunnataan strategisten tavoitteiden toteuttamiseen. Niistä keskeisimmät ovat jäsenten edunvalvonta ja muiden palvelujen parantaminen sekä järjestäytymisen edistäminen. Digitalisaatiota hyödynnetään kaikessa toiminnassa.

Teollisuusliitto ajaa yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa lainsäädäntömuutosta, jossa yleissitovuuden määritelmä kirjattaisiin uudella tavalla.

Palkankorotusten lisäksi parannuksia tavoitellaan työehtosopimusten teksteihin esimerkiksi perhevapaissa, ikääntyneiden työntekijöiden asemassa, yhdenvertaisessa palkkauksessa ja sairauspoissaoloissa. Ammattiosastoja aktivoidaan tekemään aloitteita työehtosopimusten parantamiseksi.

Julkisessa keskustelussa pidetään edelleen esillä, miten maan hallituksen toimet ovat vaikuttaneet liiton jäseniin ja heidän ansiotasoonsa.

Liiton uusi teollisuuspoliittinen strategia on käytössä vuonna 2025. Tavoitteena on, että maan hallitus varaa valtion budjetissa riittävästi resursseja teollisuuden toimintaedellytysten vahvistamiseen. EU-lainsäädäntöön vaikutetaan niin, että unionissa huomioitaisiin suomalaisten työntekijöiden ja teollisuuden tarpeet.

Alue- ja kuntavaalit järjestetään 13.4.2025. Teollisuusliitto tukee vaaleissa ehdolle asettuvia jäseniä monin tavoin. Jäseniä kannustetaan käyttämään äänioikeuttaan kertomalla, miten äänestämällä voi vaikuttaa omaan arkeen ja hyvinvointiin.

Painetun Tekijän ilmestyminen harventuu

Teollisuusliiton jäsenlehti Tekijä ilmestyy painettuna vuonna 2025 kahdeksan kertaa, mikä on kolme numeroa vähemmän kuin vuonna 2024. Vuoden 2025 aikana siirrytään tilauspohjaiseen lehteen, joka ilmestyy painettuna vuodesta 2026 alkaen kuusi kertaa vuodessa. Viestinnän resursseja kohdennetaan aikaisempaa enemmän sähköiseen viestintään. Liiton verkkosivuille lisätään selkokielinen osio.

Paperisesta jäsenkalenterista luovutaan vuodelle 2026. Opinto-opas tehdään vain sähköisenä versiona.

Talousarvio

Liiton varsinaisen toiminnan kulujen arvioidaan vuonna 2025 olevan jonkin verran alle 57,9 miljoonaa euroa. Se on noin 930 000 euroa vähemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Kun varsinaisen toiminnan kuluista vähennetään jäsenmaksut, sijoitustoiminnan tuotoilla jää katettavaksi 20,3 miljoonaa euroa. Tilikauden tuloksen arvioidaan olevan noin 2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Ammattiosastojen esitykset

Valtuusto sai 28 ammattiosastolta yhteensä 64 esitystä. Valtuuston vastaukset lähetetään esitykset tehneille ammattiosastoille.