Uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen – lakot alkaisivat 3.2.
Teollisuusliitto on tänään 17. tammikuuta jättänyt uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Toteutuessaan yrityskohtaiset lakot kestäisivät kuusi päivää, alkaen maanantaina 3. helmikuuta.
Lakkovaroitukset ovat osa järjestöllisiä toimia, joilla Teollisuusliitto pyrkii vauhdittamaan sopimusratkaisun saavuttamista. Teollisuusliitto ilmoitti aiemmin, perjantaina 10. tammikuuta jättäneensä lakkovaroituksen kuuden päivän työtaisteluista alkaen maanantaina 27. tammikuuta.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan kiista palkkaratkaisusta sekä teknologiateollisuuden työntekijöiden että kemianteollisuuden työntekijöitä koskevien työehtosopimusten osalta on poikkeuksellisen vaikea.
– Sopimusratkaisuissa pitäisi keskittyä toimialan kannalta parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun niin työntekijöille kuin yrityksille. Me emme ole tekemässä keskitettyä palkkaratkaisua, vaan haemme ratkaisua, joka sopii vientiteollisuuden tarpeisiin, Aalto muistuttaa.
– Toimialakohtaisten neuvotteluiden lähtökohtana täytyy olla toimialan tilanne, ja palkkaratkaisun osalta toimialan yritysten maksukyky. Meidän tavoittelemamme palkankorotukset on asetettu siitä lähtökohdasta, että ne ovat teollisuuden kannalta tasolla, joka paikkaa syntynyttä kuoppaa ostovoimassa ja samaan aikaan ylläpitää nimenomaan teollisuuden kilpailukykyä, Aalto jatkaa.
Teollisuusliitto tavoittelee työehtosopimusneuvotteluista aiemmin julkisuuteen kerrotun mukaisesti kymmenen prosentin palkankorotuksia. Palkankorotuksilla tavoitellaan ostovoiman vahvistamista tilanteessa, jossa palkansaajien ostovoima on heikentynyt viime vuosina jyrkästi.
– Teknologiateollisuuden työnantajien uusi puheenjohtaja peräänkuulutti eilen palkansaajilta vastuullista suhtautumista neuvotteluihin, ja että ensisijaisesti tulisi varmistaa toimialan kilpailukykyä ja yritysten menestymismahdollisuuksia. Tämä lausunto on helppo allekirjoittaa, koska meidän tavoitteemme on asetettu nimenomaan toimialan lähtökohdista. Odotammekin että myös työnantajat itse osoittaisivat meiltä vaatimaansa vastuullisuutta, Aalto huomauttaa.
– Sopimusratkaisujen syntymisessä on kestänyt jo turhan pitkään. Meidän tavoitteenamme on saada sopimukset valmiiksi niin nopeasti kuin mahdollista. Toivottavasti vastaavaa halukkuutta alkaisi vähitellen löytyä myös työnantajien puolelta, Aalto kertoo.
– Lähiaikoina on päättymässä useita työehtosopimuksia muilta toimialoilta. Ei ole millään tavalla tarkoituksenmukaista, että teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden neuvottelutilanne aiheuttaa tulpan muihin neuvottelupöytiin, Aalto toteaa.
Työtaistelutoimien kesto ja toimipaikat
Yrityskohtaiset lakkovaroitukset koskevat 63 yritystä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.
Teknologiateollisuuden työntekijöitä ja kemianteollisuuden työntekijöitä koskevien lakkovaroituksien lisäksi Teollisuusliitto on tänään jättänyt lakkovaroitukset UPM Kymmeneen ja UPM Plywoodiin. Lakkovaroitukset koskevat yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluita.
Lakkovaroitusten kohteena olevissa yrityksissä työskentelee noin 13 500 työntekijää. Yrityskohtaiset työnseisaukset alkaisivat 3.2.2025, ja ne päättyvät 8.2.2025.
Yrityskohtaiset työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.
Teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus päättyi 30.11.2024, kemianteollisuutta koskevat sopimukset päättyivät 31.12.2024.
Tarkemmat tiedot työtaistelutoimista sekä lakon piirissä olevista toimipaikoista ja yrityksistä löytyvät Teollisuusliiton verkkosivuilta tämän linkin takaa.
Lisätietoja
- puheenjohtaja Riku Aalto, 0400 711 072