Industrifacket varslar om strejk i teknologiindustrin och kemiindustrin – en sex dagar lång strejk inleds 27.1

Finlands största fackförbund inom industrin, Industrifacket, har idag fredagen 10.1 varslat arbetsgivarorganisationerna Teknologiindustrins arbetsgivare rf. och Kemiindustrin rf.  om strejk. För kemiindustrins del rör det sig om det första strejkvarslet under den pågående avtalsrörelsen.

I teknologiindustrin gäller arbetskonflikten det att parterna är oense om storleken på löneförhöjningar medan konflikten i kemiindustrins fall gäller avtalet i sin helhet.

Industrifackets ordförande Riku Aalto anser att målet i bägge fallen är att se till att trygga anställningsvillkoren för arbetstagarna och rättvisa löneförhöjningar i ett läge där löntagarnas köpkraft sjunkit avsevärt.

– Arbetstagarna behöver rimliga löneökningar som stärker köpkraften för att trygga deras vardag. Tyvärr verkar det som om man inte på arbetsgivarsidan anser att arbetstagarnas vardagsliv inte är så viktigt. Det är därför vi nu varslar om strejk, säger Aalto.

Aalto kritiserar också arbetsgivarna för att förhandlingarna drar ut.

– På arbetsgivarsidan verkar de inte ha så bråttom med att få ett avtal till stånd. Efter strejkerna i decemberhar inte avtalsparterna inom teknologiindustrin förhandlat på tre veckor. Under våra två möten under den här veckan har vi inte gjort några framsteg. Arbetstagarna förtjänar sina löneförhöjningar nu så vi ser inte ett annat val i situationen än att varsla om strejk för att sätta fart på förhandlingarna, säger Aalto.

Arbetsgivarnas förslag stärker inte köpkraften

Industrifackets mål under avtalsrörelsen är i enlighet med de redan tidigare uttalade målen lönepåslag på tio procent.

– I motsats till vad Teknologiindustrins arbetsgivare påstår i offentligheten så är innehållet i deras förslag inte sådana som skulle stärka köpkraften avsevärt för de anställda. Det rör sig om att hålla kvar den på nuvarande nivå. Dessutom blundar man på arbetsgivarsidan för det faktum att arbetstagarnas köpkraft sjunkit historiskt mycket under de senaste åren, samtidigt som industrins konkurrenskraft förbättrats.

– Kostnaden för löneökningar av den här nivån är i linje med den i de företagsspecifika kollektivavtal vi gjort upp med olika företag under hösten 2024, säger Aalto.

I Finland har löneuppgörelserna under de senaste åren hållits på en moderat nivå om man jämför med våra främsta konkurrentländer. I ökningen av arbetskraftskostnader har Finland samtidigt legat näst sist i Europa. Det här talar för att det nu är läge för lönepåslag som stärker köpkraften utan att det skulle äventyra konkurrenskraften.

Finlands bank kom ut med en ekonomisk prognos i december. Den visar att Finlands konkurrenskraft höjts ytterligare år 2024 i jämförelse med euroområdet i medeltal.

– Enligt Statistikcentralens siffror kan vi också se ett tydligt uppsving i orderingången, speciellt i metallindustrin. Det talar om en positiv vändning för industrin, säger Aalto.

Strejken pågår i sex dagar

Strejkvarslet gäller för 50 företag inom teknologiindustrin och kemiindustrin. Sammanlagt jobbar det runt 13 100 anställda i företagen som omfattas av strejken. Arbetsnedläggelserna inleds den 27 januari och avslutas den 1 februari 2025.

Arbetsnedläggelserna gäller inte nödarbete eller sådant arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

Kollektivavtalet för teknologiindustrin löpte ut 30.11.2024 medan kemiindustrins avtal löpte ut vid årsskiftet.

Ytterligare information om stridsåtgärderna och en lista över företag och verksamhetsställen som omfattas av strejken finns på Industrifackets webbsida.

Info

  • ordförande Riku Aalto, 0400 711 072