Industrifacket varslar om strejk i teknologi- och kemiindustrin från 10.2

Industrifacket har idag fredagen 24 januari meddelat om att förbundet inleder ytterligare en strejk inom teknologi- och kemiindustrin.

Strejken inleds måndagen 10 februari och pågår fram till fredagen 14 februari om inte parterna når en överenskommelse innan det. Målet med stridsåtgärderna är att påskynda kollektivavtalsförhandlingarna där framstegen tillsvidare uteblivit.

Det rör sig om det tredje strejkvarslet under den pågående avtalsrören. Industrifacket har tidigare meddelat om strejker som inleds 27.1 och 3.2. De två strejkerna gäller sammanlagt drygt 300 verksamhetsställen.

Därtill har flera fackförbund inom fackcentralen FFC meddelat om sympatiåtgärder. Det gäller Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Bil- och transportfacket AKT, Servicefacket PAM och Byggnadsförbundet.

Industrifackets ordförande Riku Aalto anser att stridsåtgärderna i nuläget är oundvikliga för att några framsteg i avtalsförhandlingarna ska ske. Förhandlingarna om nya kollektivavtal i branscherna har pågått i flera månader.

– Bara gällande avtalet för arbetare i teknologiindustrin så har vi besökt riksmedlaren redan hela 13 gånger. Vi vill få till stånd ett avtal så fort som möjligt så att arbetsfred skulle råda på arbetsplatserna och att man där skulle få koncentrera sig på det som är väsentligt, konstaterar Aalto.

Fokus måste ligga på den bästa möjliga lösningen för branschen

Riku Aalto påpekar att Industrifacket under den senaste tiden gett prov på sin förmåga att nå överenskommelser.

– Industrifacket har under hösten och vintern redan förhandlat om och ingått över 30 kollektivavtal på företagsnivå. Den så kallade kostnadseffekten i avtalen ligger på den nivå som vi nu kräver i avtalsförhandlingarna på riksnivå. De här avtalen gäller exportföretag och vi har beaktat konkurrenskraften då vi gjort upp dem. Därför är jag överraskad över att man på arbetsgivarförbunden anser att vår målsättning äventyrar Finlands konkurrenskraft – då man inte verkar känna så i själva företagen. Det här bevisar bara att det hela tiden görs upp avtal utan några som helst konflikter, säger Aalto.

Industrifacket kräver tillsammans med andra förbunden inom FFC ett lönepåslag på tio procent under två år. Industriarbetarna anser att det nu krävs ett avtal som stärker hushållens köpkraft i ett läge där en höjd räntenivå och stigande konsumentpriser under de senaste åren fortfarande känns av hos löntagarna.

– Vi förhandlar om avtal för våra medlemmar, inte om centrala löneuppgörelser. Jag vill betona det här eftersom det nu handlar om att hitta en lösning som fungerar för de här branscherna. Då man sätter nivån på löneförhöjningar så ska det ske utgående från exportbranschernas förutsättningar, säger Aalto.

Strejk i 60 företag

Industrifackets senaste strejkvarsel gäller för 60 företag inom teknologi- och kemiindustrin. Det gäller sammanlagt drygt 120 verksamhetsställen i avtalsbranscherna teknologiindustri, kemisk basindustri och plast- och kemisk produktindustri.

Det jobbar sammanlagt runt 8 000 anställda i de företag som omfattas av strejkvarslet. De företagsspecifika arbetsnedläggelserna börjar 10.2 och avslutas 14.2.2025.

Arbetsnedläggelserna gäller inte nödarbete eller sådant arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

Kollektivavtalen i kemibranscherna löpte ut vid årsskiftet medan teknologiindustrin varit ett i ett så kallat avtalslöst läge sedan slutet av november 2024.

Ytterligare information om stridsåtgärderna och en lista över företag och verksamhetsställen som omfattas av strejken finns på Industrifackets webbplats.