Industrifacket: Ändringen av utlänningslagen ökar risken för utnyttjande av arbetskraft

Risken för att man i fortsättningen vänder sig till avgiftsbelagda erbjudanden vid arbetsförmedling eller andra typer av skumma arbetserbjudanden ökar, anser Riikka Vasama, chef för Industrifackets enhet för utländsk arbetskraft.

Regeringen föreslår en lagändring som innebär att anställda från utanför EU har enbart 3 månader på sig att hitta ett nytt jobb om personen blir arbetslös. Om så inte sker kommer personen att förlora sitt uppehållstillstånd i Finland. För specialister skulle tidsramen vara 6 månader.

Industrifacket anser att lagförslaget inte är klokt och står inte på en stadig grund. Lagförslaget svarar varken på samhällets eller arbetstagarnas behov och det grundar sig på en bristfällig förståelse av hur arbetsmarknaden fungerar. Dessutom står innehållet i lagförslaget i strid med målsättningar i regeringsprogrammet, som t. ex att minska på arbetsrelaterat utnyttjande av invandrare, ökad integration i samhället genom arbete samt tillgångsprövning (fi. saatavuusharkinta).

Risken för arbetsrelaterat utnyttjande och grå ekonomi blir vanligare

Den tidsram som regeringen lagt fram för personer att hitta ett jobb är för stram. Bristande språkkunskaper och nätverk, en begränsad kunskap om det finländska samhället och anställningspraktiker samt direkt diskriminering vid rekryteringar försvårar bevisligen situationen för invandrare att hitta en ny anställning.

Enligt lag får man inte ta betalt av arbetstagare för arbetsförmedling. Lagförslaget ökar avsevärt risken för att personer i brådska och under stress tyr sig till avgiftsbelagda erbjudanden om arbetsförmedling eller på annat sätt skumma jobberbjudanden. Risken för att man i Finland får se fler fall av arbetsrelaterat utnyttjande och en växande grå ekonomi trots att regeringen i sitt program uttryckt att målet uttryckligen varit att arbeta mot fenomenet.

På Industrifacket stöter man regelbundet på fall där arbetsgivaren hotar anställda med att avsluta anställningen och tvinga den anställda att lämna landet om den anställda påtalat brister i lön och andra anställningsvillkor.

– Risken för att arbetsrelaterat utnyttjande blir vanligare kan öka på grund av regeringens lagförslag. Dessutom står det i strid med regeringens målsättningar om att man vill minska på fenomenet. Det är ett mål som Industrifacket ställer sig bakom till fullt ut, säger Riikka Vasama.