En vanlig arbetare bland andra – Industrifackets medlemsundersökning 2023

De centrala resultaten från medlemsundersökningen Perusduunari muiden joukossa (En vanlig arbetare bland andra) (2023) publiceras nu också på svenska och engelska. Undersökningen skapar en översikt över Industrifackets medlemmars situationer i arbetslivet. Dessutom berättar vi vilka Industrifackets medlemmar är och vad de tycker. När vi skapar översikten glömmer vi inte bort den enskilda medlemmen, utan de vanliga jobbarnas röst hörs genomgående starkt i hela undersökningen. Medlemsundersökningen genomfördes som en elektronisk enkät i början av 2023. Närmare 22 000 medlemmar i Industrifacket deltog i undersökningen.

Industriföreningen fyllde sex år våren 2024. Under de första åren har organisationen vuxit till en stark aktör som behärskar arbetslivets regler och vet hur man ingår kollektivavtal. Industrifacket ställer inte frågor bara av glädjen att fråga i sina studier, utan tar lärdom, reagerar på informationen och förbättrar sin verksamhet baserat på den ökade kunskapen.

I medlemsundersökningen berättar medlemmar i olika åldrar om sitt arbete och sin utkomst. En av Industrifackets viktigaste uppgifter är att förbättra villkoren för att låta utföra arbete. Därför riktades undersökningen till medlemmar som är tillgängliga för arbetsmarknaden. Undersökningen visar att allt fler har blivit tvungna att tänka på hur de ska klara av vardagliga utgifter när priserna stigit.

Medlemsundersökningen visar att arbetsveckorna kan bli än tidigare för många vanliga jobbare. Det finns tecken på utmattning på jobbet. För även om arbetet är meningsfullt har arbetets autonomi minskat. Familj, vänner och kollegor hjälper människor att klara sig. För vissa lättar dock brådskan och stressen inte.

Större delen av Industrifackets medlemmar upplever att de tillhör arbetarklassen och en femtedel till medelklassen. Klassidentifieringen baseras på den egna bakgrunden, värderingarna och inkomstnivån. Medlemsundersökningen visar att vanliga arbetare är både vänster- och högerorienterade arbetare. I val röstar de antingen på traditionella vänsterpartier eller sannfinländarna.

Medlemmar i Industrifacket är bekanta med olika mobila enheter, automater och robotar på arbetsplatsen. De förhåller sig mestadels positiva till digitaliseringen. Medlemsundersökningen visar att medlemmarna särskilt oroar sig över en försämring av anställningsvillkoren i framtiden. Särskilt löneutvecklingen gör dem allvarsamma. Däremot oroar de inte sig lika mycket för att arbetet ska räcka till eller för globala förändringar.

Läs mer