”Erkännande för hårt arbete och engagemang” – Aidian Oy är Finlands bästa TES-arbetsplats 2023

Aidian Oy har valts till Finlands bästa TES-arbetsplats 2023. I den tävling som Industrifacket ordnar sökte man en arbetsplats inom Industrifackets branscher där saker och ting är riktigt bra ur både arbetstagarens och arbetsgivarens synvinkel. Kriterierna i tävlingen var bland annat att samarbetet mellan arbetsgivaren och arbetstagarna är okomplicerat och att förtroendemannen erkänns som representant för samtliga arbetstagare.

− Vi har en mycket öppen atmosfär och man vågar komma och tala med de förtroendevalda med låg tröskel. Saker och ting kan lösas innan de eskalerar. I Aidian råder en god laganda och vi arbetar för ett gemensamt mål, säger Maiju Ollikainen, första vice arbetarskyddsfullmäktig. Det var också hon som anmälde Aidian till tävlingen.

− Vi har förbundit oss till våra arbetstagares välbefinnande och till att erbjuda rättvisa arbetsförhållanden. Framgången för vår affärsverksamhet grundar sig på ömsesidig flexibilitet mellan arbetsgivare och arbetstagare, vilket i sin tur gör det möjligt att snabbt reagera på förändrade förhållanden och marknadslägen. Lämpliga arbetsvillkor, öppen kommunikation och de anställdas deltagande i beslutsfattandet har varit avgörande faktorer för vår framgång, säger Olli Rautee, direktör för Aidian Oy:s leveranskedja, om nyckelfaktorerna till segern.

På Aidian uppskattas förtroendemännen av både arbetstagarna och arbetsgivaren. Samarbetet är öppet och konstruktivt, och även om synvinklarna kan skilja sig från varandra respekteras ändå andras åsikter. Förtroendemannen erkänns som företrädare för alla anställda och hens ställning är tryggad.

− Arbetarskyddsombudet Emmi Hirvonen och förtroendemannen Outi Hirvonen har gjort ett fantastiskt arbete när det gäller de förtroendevaldas synlighet på Aidian. De har under årens lopp i allt högre grad förbättrat samarbetet med arbetsgivaren och därför har tröskeln för skötseln av olika ärenden sänkts betydligt, säger Ollikainen.

– Segern i tävlingen Finlands bästa TES-arbetsplats är ett erkännande för vårt hårda arbete och vårt engagemang för att skapa rättvisa och högkvalitativa arbetsförhållanden. Detta pris uppmuntrar oss att fortsätta på samma väg och att utveckla vår verksamhet. Det visar också att våra arbetstagare uppskattar vår insats och att vi har lyckats skapa en positiv och sporrande arbetsmiljö, fortsätter Rautee.

Det är lätt att följa kollektivavtalet för den kemiska sektorn när båda parterna känner till avtalet och tolkar det på samma sätt. Det är en självklarhet för Aidian att följa kollektivavtalet, eftersom det gynnar både arbetsgivare och arbetstagare att följa de gemensamma spelreglerna.

− Vid belöningen av Aidian har man fäst särskild uppmärksamhet vid arbetstagarsidans syn på lyckad kommunikation inom företaget och möjligheterna att kommunicera om arbetsplatsens angelägenheter i båda riktningarna. Arbetstagarnas önskemål behandlas och beaktas på grund av det goda samarbetet mellan förtroendemännen och arbetsgivarens representanter. En annan faktor som värmer sinnet är den lokala avtalskulturen och förhandlingskulturen i företaget. När man i stället för att diktera och bestämma förhandlar och avtalar om saker, uppstår en effektivare och mer nöjd organisation och det ligger i alla parters intresse, säger sektorchef Toni Laiho från Industrifacket.

– Vi vill tacka alla våra anställda och förtroendemän för denna prestation. Denna seger är en gemensam ansträngning och ett bevis på att vi tillsammans kan uppnå stora saker. Vi fortsätter att arbeta för att Aidian även i fortsättningen ska vara en utmärkt arbetsplats där varje arbetstagare känner sig uppskattad och motiverad, sammanfattar Rautee.

– Det här är en utmärkelse för det arbete som utförts för välbefinnande i arbetet. Vi får även i fortsättningen vara stolta över att vi arbetar på Aidian, säger Ollikainen.

Aidian Oy grundades 1974 under namnet Orion Diagnostica och är ett företag som specialiserat sig på in vitro-diagnostik (IVD) och som utvecklar, tillverkar och distribuerar tillförlitliga och snabba CE-märkta diagnostiska tester i synnerhet för primärvården. Cirka 300 anställda arbetar med lösningar för patientnära testning. Aidians verksamhet omfattar över 60 länder och utöver huvudkontoret i Esbo finns det 11 lokala kontor i Europa och Kina.

Huvudvinsten i tävlingen är ett motionsevenemang ute i naturen. Utöver huvudvinsten får vinnaren ett diplom och logotypen Suomen paras TES-työpaikka att använda i den egna kommunikationen. Det vinnande teamet kommer också att intervjuas för Industrifackets medlemstidning Tekijä.

Kriterier som använts för att utse vinnaren

  • Anmälaren är medlem i en fackavdelning som hör till Industrifacket.
  • Arbetsplatsen följer Industrifackets kollektivavtal till punkt och pricka eller lokalt rentav överträffar det.
  • Samarbetet med arbetsgivaren är alltid okomplicerat.
  • Arbetsplatsen och det egna teamet har en fantastisk atmosfär.
  • I förändringssituationer går arbetsgivaren alltid igenom frågor med framförhållning med de förtroendevalda.
  • Förtroendemannen erkänns som företrädare för alla anställda och hens ställning är säkrad.
  • En stark facklig organisation har valts på arbetsplatsen.
  • Fackavdelningen har en stark roll i arbetsplatsens verksamhet.
  • Arbetsgivaren och arbetstagarna förstår fördelarna med gemensamma spelregler ur båda parters synvinkel.
  • Vid valet av vinnare tillämpas en helhetsbedömning.

Tilläggsuppgifter:

Sektorchef Toni Laiho, Industrifacket rf,[email protected], tfn. 050 303 9272.

Olli Rautee, direktör för leveranskedjan, Aidian Oy, [email protected], tfn 040 5455795.