Riku Aalto på Industrifackets fullmäktigemöte: ”Vårt mål är att människor ska ha det ens aningen lättare i vardagen”
Industrifacket samlas till fullmäktigemöte i Helsingfors 25–26 november. Förbundets ordförande Riku Aalto anser att de senaste årens höga inflationsnivå och moderata löneförhöjningar har skapat en situation där arbetstagarnas köpkraft minskat historiskt snabbt.
Samtidigt har regeringen Orpo gått åt de skyddsnät som finns till för att en människa som förlorar jobbet inte ska hamna illa ut. Trots att inflationen inte är på en lika hög nivå som under senaste år och räntenivån sjunker så befinner sig fortfarande arbetstagarna i en grop när det kommer till köpkraften.
Det är i det här läget som Industrifacket inlett avtalsrörelsen och förhandlingarna med arbetsgivarsidan.
– Då förhandlingarna inleddes blev det snabbt klart att det verkligen inte kommer att bli lätt, sa Aalto.
Industrifacket har efter två månader av resultatlösa förhandlingar gått in för att lägga in en ny växel i förhandlingarna och varslat om strejk i december. Sammanlagt 33 000 personer på över 400 arbetsplatsen omfattas av strejken.
Facken har gått ut med ett lönekrav på sammanlagt 10 procent på två år. Det är historiskt eftersom det inte hör till vardagen att parterna öppet berättar om krav inför avtalsrörelsen. Aalto intygade att Industrifackets medlemmar stöder beslutet om öppenhet.
– I ljuset av medlemsenkäten som gjordes förra veckan anser nio av tio tillfrågade att det var rätt beslut att öppet gå ut med kraven på löneförhöjningsnivån, sa Aalto.
– Medlemmarna har talat, fortsatte Aalto.
Aalto tog även ställning till att det från arbetsgivarsidan och i medierna ofta sagts att fackens krav är verklighetsfrämmande. Vårt mål är inte verklighetsfrämmande utan det är hämtat direkt ur våra medlemmars vardag.
– Det bygger på att vårt mål är att människor ska ha det ens lite lättare i vardagen. Ens lite lättare att klara av räkningar, handla mat i butiken eller köpa bränsle, sa Aalto.
Svensk modell?
Arbetsgivarna under de senaste åren talat varmt för den svenska modellen.
– Det har varit svårt att inte dra på munnen när man läst kommentarerna eftersom det till exempel i Sverige hör till vardagen att öppet gå ut med målet för löneförhöjningar inför avtalsrörelsen, sa Aalto.
Arbetstagarsidan och den politiska högern har talat varmt om den så kallade svenska modellen. Aalto förundrade sig över varför det nu då facken följer svensk modell mitt i allt heter att ”facket äventyrar förhandlingarna och bränner broar”.
Samtidigt påpekade han också att det nu endast är arbetstagarsidan som gått ut med procent och siffror – det är upp till arbetsgivarsidan om de själva gör det.
– Jag är säker på att diskussionen i offentligheten skulle se lite annorlunda ut om också arbetsgivarnas krav var offentligheten.