Likabehandling
Lika behandling förhindrar diskriminering och orättvis behandling i arbetslivet.
Bestämmelser om likabehandling och förbyggande av diskriminering finns i Finlands grundlag, diskrimineringslagen och strafflagen, samt i lagstiftning som rör olika livsområden.
Arbetsgivaren ska i all sin verksamhet främja likabehandling av arbetstagare. Diskriminering av anställda är förbjuden enligt lag från rekryteringsprocessen fram till att anställningsförhållandet upphör. Följande diskrimineringsgrunder är förbjudna enligt lag:
- ålder
- hälsa
- familjerelationer
- personlig övertygelse
- religion
- åsikter
- medborgarskap
- ursprung
- språk
- funktionshinder
- sexuell läggning
- facklig verksamhet
- politisk verksamhet
- funktionshinder
- andra motsvarande skäl som hör samman med individen.
En av de viktigaste faktorerna som upprätthåller arbetstagarens hälsa är psykosocialt välbefinnande. Psykosocial belastning eller balans omfattar bl.a. arbetsplatsens arbets- och ansvarsfördelning, arbetstider, arbetskamrater, atmosfär och hur arbetstagaren bemöts som individ. De här faktorerna bör tas i beaktande när man utarbetar en likabehandlingsplan.
Det finns utmärkta anvisningar för hur man utarbetar en likabehandlingsplan eller tolkar diskrimineringslagen på www.yhdenvertaisuus.fi.
Diskrimineringsombudsmannen, diskriminerings- och jämställdhetsnämnden samt arbetarskyddsmyndigheterna övervakar att diskrimineringslagen iakttas. Polisen utreder brott som rör diskriminering. Jämställdhetsombudsmannen övervakar att jämställdhetslagen iakttas. Industrifackets arbetsmiljöenhet stöder arbetarskyddsfullmäktigen i alla ärenden som gäller likabehandling och jämställdhet.