Frågor och svar om övertids- och skiftbyteförbudet
1. Varför har vi vidtagit stridsåtgärder?
Löntagarnas köpkraft har blivit avsevärt sämre under de senaste åren. Trots att inflationen avtagit så är det fortsättningsvis ett faktum att priserna stigit mycket och det helt enkelt blivit dyrare att leva och klara av vardagen ekonomiskt. Löntagarna har trillat ner i en lönegrop som vi nu måste fylla.
Arbetsgivarsidan verkar inte förstå situationen som löntagarna befinner sig i. Arbetsgivarnas ovilja att komma emot och förhandla fram en rimlig avtalsuppgörelse har orsakat ett läge där Industrifacket är tvunget att sätta fart på avtalsförhandlingarna genom stridsåtgärder.
2. Vem gäller övertidsförbudet?
Övertidsförbudet 13.1–2.3 gäller dem som arbetar inom avtalsbranscherna inom teknologiindustrin, kemiska basindustrin, plastproduktsindustrin och kemisk produktindustri samt olje-, naturgas- och petrokemisk industrin. Övertidsförbudet gäller alla arbetstagare, oavsett om de hör till en fackförening eller inte.
Övertidsförbudet 13.1–9.2 gäller utvalda arbetsplatser inom mekanisk skogsindustri. Övertidsförbudet gäller den som arbetar i UPM Kymmene Oyj, UPM Plywood Oy.
3. När börjar och upphör övertidsförbudet?
Övertidsförbudet börjar måndagen den 13 januari 2025 klockan 00.00 och upphör söndagen den 2 mars 2025 klockan 24.00.
Övertidsförbudet i mekanisk skogsindustrin börjar måndagen den 13 januari 2025 klockan 00.00 och upphör söndagen den 9 februari 2025 klockan 24.00. Övertidsförbudet gäller den som arbetar i UPM Kymmene Oyj, UPM Plywood Oy.
4. Är övertidsförbudet lagligt?
Ja, det är lagligt. Ett övertidsförbud som en fackförening har utlyst är alltid en laglig stridsåtgärd.
5. Kan en arbetsgivare ålägga en arbetstagare att arbeta övertid?
Nej, det kan arbetsgivaren inte. Under ett övertidsförbud som en fackförening har utlyst arbetar en arbetstagare inte övertid.
6. Kan arbetsgivaren säga upp någon på grund av att denna följer övertidsförbudet?
Nej, det kan arbetsgivaren inte. Ett övertidsförbud som en fackförening har utlyst är alltid en laglig stridsåtgärd. En arbetstagare har även i övrigt alltid rätt att vägra arbeta övertid.
Dessutom har arbetsgivaren inte rätt att säga upp eller häva ett anställningsavtal på grund av deltagande i en stridsåtgärd om stridsåtgärden genomförs av en fackförening. Industrifacket är en fackförening. Vilken form av stridsåtgärd det är fråga om spelar ingen roll.
7. Var kan jag få mer information om övertidsförbudet?
Mer information om övertidsförbudet får du av din förtroendeman, på fackets regionkontor och på anställningsrådgivningens jour.
Telefonnumret till anställningsrådgivningen är 020 690 447 och rådgivningen är öppen på vardagar, må–fr kl. 8.30–15.
8. Vad innebär förbudet mot skiftbyte i praktiken?
Under förbudet mot skiftbyte följer vi den fastställda arbetsskiftsförteckningen. Förbudet mot skiftbyte gäller skiftbyten som föreslagits av arbetsgivaren. Byten kan göras om arbetstagarna enligt vedertagen praxis kan komma överens om dem sinsemellan.