Kysymyksiä ja vastauksia lakosta

1. Miksi työtaistelutoimenpiteisiin on ryhdytty?

Palkansaajien ostovoima on viime vuosien aikana heikentynyt merkittävästi. Vaikka inflaatio on hidastunut, ovat hintojen toteutunut nousu ja elämisen kallistuminen ohittamattomia tosiasioita. Työntekijät ovat pudonneet palkkakuoppaan, joka on nyt täytettävä.

Työnantajapuoli ei tunnu ymmärtävän palkansaajien tilannetta. Työnantajan haluttomuus tehdä kohtuullista ratkaisua työehtosopimuksen saavuttamiseksi on aiheuttanut tilanteen, jossa Teollisuusliiton on vauhditettava neuvotteluja työtaistelutoimenpiteillä ratkaisun aikaansaamiseksi.

2. Keitä lakko koskee?

Lakko 27.1.–1.2. koskee valikoituja työpaikkoja teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusaloilla. Katso lakon piirissä olevat lakkotoimipaikat tästä.

Lakko 3.–8.2. koskee valikoituja työpaikkoja teknologiateollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden, kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuuden sopimusaloilla. Katso lakon piirissä olevat lakkotoimipaikat tästä.

Lakko 10.–14.2. koskee valikoituja työpaikkoja teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusaloilla. Katso lakon piirissä olevat lakkotoimipaikat tästä.

Lakon piirissä ovat kaikki työpaikalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaiset työt.

Lakko koskee kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö Teollisuusliiton jäsen vai ei.

Huom! Työtaistelutoimet koskevat myös muiden yritysten palveluksessa olevia työntekijöitä, jotka työskentelevät yrityksissä edellä mainittujen työehtosopimusten soveltamisalan mukaisissa tehtävissä, esimerkiksi vuokratyöntekijöinä.

3. Milloin lakko alkaa ja päättyy?

Lakon piirissä ovat kaikki ilmoitettuna ajankohtana alkavat vuorolistan mukaiset työvuorot.

Jos työvuoro on alkanut edellisen vuorokauden puolella, mutta jatkuu lakkovuorokauden puolelle, tehdään kyseinen työvuoro loppuun.

Jos työvuoro alkaa lakkovuorokausien aikana, kyseistä työvuoroa ei aloiteta eikä tehdä. Töihin mennään vasta lakon päättymispäivänä kello 17.59 jälkeen alkavaan vuorolistan mukaiseen työvuoroon. Jos lakon on ilmoitettu päättyvän kello 23.59, mennä vasta sen jälkeen alkavaan vuorolistan mukaiseen työvuoroon.

Lakon aikana työpaikan tuotanto pysähtyy. Jos prosessi vaatii alasajoa, se tehdään ennen lakon alkamista ja palautetaan takaisin lakon päättymisen jälkeen.

4. Ovatko lakot laillisia?

Kyllä ovat. Kaikkien lakkoon osallistuvien sopimusalojen työehtosopimusten voimassaolo on päättynyt lakon alkaessa. Näin ollen kyseisillä sopimusaloilla ei ole voimassa olevaa työrauhavelvoitetta.

Työtaisteluoikeus on perusoikeus.

5. Voiko työnantaja irtisanoa lakkoon osallistumisen takia?

Ei voi. Kun työtaistelu on ammattiyhdistyksen toimeenpanema, työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa tai purkaa työsopimusta työtaisteluun osallistumisen takia. Teollisuusliitto on ammattiyhdistys.

6. Mitä jos työnantaja määrää töihin lakosta huolimatta?

Lakko on laillinen toimenpide, johon työnantajat eivät voi puuttua esimerkiksi yrittämällä estää työntekijöitä poistumasta työpaikoiltaan tai asettamalla sanktioita. Myös luottamushenkilöt osallistuvat lakkoon.

Mikäli työnantaja yrittää estää oikeuttasi osallistua lakkoon, ota yhteyttä Teollisuusliiton työsuhdeneuvontaan arkisin kello 8.30–15, puhelinnumero on 020 690 447 tai sähköpostitse [email protected].

7. Mitä rajoja lakolle on asetettu?

Lakon ulkopuolelle jäävät seuraavat työt: ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävä työ, vakavien ympäristöuhkien ehkäisemiseksi tehtävä työ, yritysten työterveysasemilla tehtävä työ, tehdaspalokunnissa tehtävä työ sekä hätätyö.

Teollisuusliiton keskuslakkotoimikunta on määritellyt lakkorajat ja ilmoittanut lakossa olevien toimipaikkojen pääluottamusmiehille lakkorajoista. Pääluottamusmies sopii työnantajan kanssa määritettyjen lakkorajojen mukaisesti lakon ulkopuolelle mahdollisesti jäävistä töistä.

Poikkeusluvan lakkorajoihin voi antaa ainoastaan Teollisuusliiton keskuslakkotoimikunta. Poikkeuslupaa hakee työnantaja sähköpostitse lakkopäivystyksestä.

8. Maksetaanko lakosta lakkoavustus?

Kyllä. Lakkoavustuksen suuruus on 100 euroa työvuorojärjestelmän mukaiselta työvuorolta. 16 euroa lakkoavustuksesta on verotonta. Loppuosasta peritään 40 % veroa, joka tilitetään verottajalle. Jäsenelle maksettava osuus on 66,40 euroa. Verokorttia ei tarvitse toimittaa.

Mikäli työvuorojärjestelmän mukainen työvuoro on 10 tuntia, on lakkoavustus 1,25-kertainen ja 12 tunnin työvuorosta1,5-kertainen. Näissä 100 euroa ylittävissä lakkoavustuksissa 16 euron verovapaan osuuden jälkeisestä osuudesta veroprosentti on 45.

Vain liiton jäsenet ovat oikeutettuja lakkoavustukseen.

LakkoLiityttävä viimeistään
maanantai 27.1. – lauantai 1.2. keskiviikko 22.1.
maanantai 3.2. – lauantai 8.2.keskiviikko 29.1.
maanantai 10.2. – perjantai 14.2.keskiviikko 5.2.

Voit liittyä jäseneksi tästä.

9. Miten haen lakkoavustusta?

Lakkoavustusta haetaan Teollisuusliiton verkkosivujen eAsioinnin kautta. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Muuhun ammattiliittoon kuuluvan jäsenen puolesta lakkoavustuksen hakee lakkotoimipaikan pääluottamusmies.

LakkoVoit hakea lakkoavustustaHaettava viimeistään
maanantai 27.1. – lauantai 1.2. sunnuntai 2.2.perjantai 28.2.
maanantai 3.2. – lauantai 8.2.sunnuntai 9.2.perjantai 28.2.
maanantai 10.2. – perjantai 14.2.lauantai 15.2.perjantai 28.2.

Tarkemmat ohjeet lakkoavustuksesta saat sähköpostiisi.

Mikäli sisäänkirjautumisen jälkeen et näe painiketta ”Lakkoavustus”, tarkista, että olet merkinnyt toimipaikkasi eAsioinnissa oleviin omiin tietoihisi. Mikäli tämän jälkeenkään et löydä painiketta ”Lakkoavustus”, ota yhteyttä sähköpostilla [email protected].

Huom! Lakkoavustusta voi hakea vain Teollisuusliiton verkkosivujen eAsioinnin kautta. Sitä ei voi hakea A-kassan verkkosivujen eAsioinnin kautta.

10. Mistä saan lisätietoa lakosta?

Lakkoon liittyvistä asioista saat lisätietoa luottamusmieheltäsi, liiton työsuhdeneuvonnasta puhelinnumerosta 020 690 447 arkisin kello 8.30–15 sekä sähköpostitse [email protected].

11. Romuttavatko Teollisuusliiton palkankorotusvaatimukset kilpailukyvyn?

Eivät romuta. Suomella on varaa palkankorotuksiin, koska olemme pitäneet huolta kilpailukyvystämme. Palkankorotukset eivät siksikään vaaranna kilpailukykyä, koska palkat ovat viime vuosina nousseet kilpailijamaissamme enemmän kuin Suomessa.

12. Johtaako työtaistelu yritysten konkursseihin tai yritysten siirtoon ulkomaille?

Työtaistelua on helppo käyttää keppihevosena erilaisten kauhukuvien rakentamisessa. Pelottelutaktiikan edessä ei pidä antaa periksi. Työntekijöiden perusoikeutena on ajaa ja puolustaa etujaan ja asemaansa tarvittaessa myös työtaisteluin.